martes, 4 de septiembre de 2007

ISAURA NAVARRO DEMANA AL GOVERN CENTRAL MESURES PER SUPERAR ELS EFECTES DE L’INCENDI DE L’ALCALATÉN

La cremada de l’interior de Castelló centra avui el debat al Congrés dels diputats, i IU-ICV planteja obrir el debat de qualificar terrorisme ecològic l’acció.

La diputada del grup parlamentari d’IU-ICV, Isaura Navarro, ha defensat aquest matí la necessitat d’un major implicació de les administracions en la lluita contra els incendis forestal, en el debat en el Congrés dels Diputats o s’ha aprovat el Reial Decret Llei sobre incendis, referits a les darreres catàstrofes que han assolat l’interior de Castelló, i les illes Canàries.
Navarro ha volgut expressar davant el Ple del congrés , l profund sentiment de solidaritat del seu Grup parlamentari cap als damnificats pels dramàtics incendis que s'han produït aquest estiu a Castelló, Canàries i d'aquells altres, de menor impacte, en les comunitats d'Aragó i Castella i Lleó.
Tal i com va avançar ahir la parlamentària valenciana, “ els sis municipis de la comarca de l'Alcalatén afectats per l'incendi declarat el 28 d'agost a Castelló avui per avui només tenen el compromís de que El Govern no defraudarà les expectatives generades pel compromís de la ministra de Medi Ambient, que ha garantit les mateixes ajudes previstes en el reial decret llei del 3 d'agost que avui hem convalidat, i que el meu Grup parlamentari avala amb els seus vots. Han sigut de més 5.500 les hectàrees cremades pel foc en aquesta zona, que ja havia estat reforestada després de l'incendi de 1994. ( i dic més perquè així ho ha denunciat Ecologistes en Acció , després del ball de xifres ridícul del Govern Valencià, en mans del PP, que les va canviar a l’anunciar el Govern Central ajuts)” .

Navarro ha volgut igualment felicitar els brigadistes forestals, bombers, Guàrdia Civil, Protecció Civil, Creu Roja que han treballat dia i nit, així com als efectius de la nova Unitat Militar d'Emergències que s'ha estrenat a Tenerife i Castelló, així com als veïns que s'han sumat a les labors d’extinció amb l'ajuda d’avions i helicòpters.

La diputada d’esquerres ha llançat les de què feien els operaris d’una companyia elèctrica treballant amb una serra radial i un bufador (soplete) a 40 graus i amb ràfegues de vent de ponent de 60 kilòmetres per hora? ¿va haver, com alguns han apuntat, confusió i descontrol en las hores crucials, eixes en les qual depenia tot? Va poder previndre’s el desastre amb mesures com netejar el monte i eliminar l’acumulació de “malea”? Hi ha cap lliçó a assumir sobre la coordinació dels medis de la Generalitat i del Govern?

Segons la diputada ecosocialista, el més urgent ara és alleujar els efectes devastadors d'aquests incendis, les ajudes d’emergència als damnificats –Famílies, produccions agropecuàries, empreses i corporacions- perquè puguen reconstruir la seua hisenda, i a mitjà termini les inversions necessàries per a evitar l’erosió del terreny, recuperar el sòl forestal, la fauna silvestre i les infraestructures de restauració ambiental, agrària i paisatgística.

Tal i com ha afirmat Isaura Navarro “No hi ha prou amb els diners per a pal·liar la catàstrofe mediambiental. Haurem de reflexionar sobre l’eficàcia dels instruments de coordinació i la celeritat en la posada en marxa dels recursos materials i humans d'intervenció ràpida, tant a escala d'una comunitat autònoma com del conjunt de l'Estat i a nivell europeu.Seria molt instructiu respecte d'això estudiar l'experiència de països molt experimentats en la prevenció d'incendis, com és el cas de França o Canadà, on funciona una densa xarxa de vigilància dels boscs.

La diputada d’esquerres ha prosseguit en la seua intervenció defensant que “ S'ha dit que els incendis s'apaguen a l'hivern i és cert. La prevenció passa també pels treballs de condicionament, reforestació, tallafocs i atenció dels boscs i la resta de zones rurals. Esperem que la nova llei per al Desenvolupament Sostenible del Medi Rural incentive el paper dels agricultors i ramaders com a agents de protecció del paisatge i del bosc, seguint la doctrina de la Unió Europea en aquesta nova dimensió de la Política Agrícola Comuna. També seria convenient generalitzar la figura de l'agent d'extensió forestal i rural, perquè s'encarregue de les cremes controlades “in situ”.


En la mateixa línia , ha afirmat que respectant les competències transferides en la lluita contra els incendis forestals, perquè aquests plans siguen eficaços, és fonamental que, en el marc del Pla Nacional contra Incendis i en l'estratègia de Protecció Civil i de protecció del Medi Ambient, s'estretisca la col·laboració, l'entesa i la coordinació entre els ministeris i les Administracions autonòmiques, en aquests últims casos amb El Govern Canari i la Generalitat Valenciana, governe qui governe, evitant la utilització partidista de qualsevol signe polític, com la que es va produir fa dos anys amb l'incendi de Guadalajara.


Alguns països han iniciat un debat per a la revisió de la legislació vigent per a una persecució més eficaç dels piròmans i fins i tot es proposa, en determinats casos, la qualificació d'aquest delicte com a terrorisme ecològic, pels estralls i el patiment que causa a les persones i als béns públics i privats. “Si bé és cert que les penes previstes poden ascendir fins als 20 anys de presó, si es reuneixen les proves suficients, caldria revisar els mitjans assignats a la investigació i en Poder Judicial encarregat de dictar sancions econòmiques i penals, sobretot si les estadístiques que han sigut publicades confirmen que tan sols el 5% dels piròmans són finalment sancionats pels tribunals”.

IU-ICV ha votat aquest matí a favor del Reial Decret, però reclamant al Govern lideratge en el perfeccionament dels instruments legals, materials, judicials i internacionals en la prevenció i lluita contra els incendis forestals.