jueves, 15 de marzo de 2007

Cent anys de les primeres dones diputades del món, PER VILAWEB

PUBLICAT A VILAWEB.CAT:

http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2311593



Eren dinou i foren elegides a Finlàndia avui fa un segle · Cinc dones polítiques reflexionen sobre el rol de la dona en aquest àmbit
L'any 1906, quan Finlàndia era encara un gran ducat sota domini rus, es va constituir el Parlament, anomenat Eduskunta. Un any més tard, i deu abans d'assolir la independència, els finlandesos van ser dels primers a aplicar el sufragi universal i els primers de tot el món a poder elegir diputades. N'hi va haver dinou, d'un total de dos-cents candidats, i avui fa cent anys d'aquest fet. VilaWeb ha demanat a Carme-Laura Gil, Isaura Navarro, Marina Llansana, Joana Lluïsa Mascaró i Lourdes Muñoz una reflexió sobre el paper de les dones en la política.

http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2313799

http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2311593

En la lluita contra la discriminació i la desigualtat social, les dones han protagonitzat històricament la seua pròpia batalla per la igualtat. Des d'Esquerra Unida lluitem perquè la presència de dones en els àmbits de decisió deixe de ser una excepció. Els valors, necessitats i experiències de les dones han d'adquirir significat polític, han de ser presents en tots els àmbits de gestió i de govern. És evident que avui l'accés de les dones als llocs de responsabilitat és molt escàs, i l'àmbit de la política no n'és una excepció. Fins que no tinguem la igualtat com un principi absolut i irrenunciable en tots els àmbits socials hem de ser rebels per tal de trencar l'actual situació i aconseguir que la participació equitativa de la dona siga una realitat. Com va dir Clara Campoamor 'vaig defensar a les Corts Constituents els drets femenins. Deure indeclinable de dona que no pot trair el seu sexe'. Clara Campoamor considerava que la república era de tothom, sense aristocràcies, tampoc de sexe. També ha de ser-ho aquesta democràcia nostra, encara que siga una monarquia (parlamentària)! Per això necessitem un canvi de mentalitat, perquè, sense canviar les consciències, no es poden canviar les actituds. Cal intervenir en tots els sectors socials per facilitar els processos de participació i d'incorporació de les dones en la vida social, en la vida econòmica, política i cultural. Cal garantir que les dones puguem gaudir en condicions d'igualtat del nostre temps, perquè aquest és un dret de les persones; és el dret de gestionar la pròpia vida, la feina, l'afectivitat, el temps lliure i la participació social en qualsevol àmbit; un dret d'ells i d'elles, que l'estat té l'obligació de garantir amb tots els mitjans a l'abast. L'objectiu ha de ser de compartir ambdós àmbits, apartant-nos de la idea que la conciliació és cosa de dones. Treballem per compartir tant el món públic com privat a parts iguals. Treballem per ser i decidir. El nostre País Valencià és de ciutadans i ciutadanes, d'hòmens i dones, i per això continuarem lluitant per conquerir un món d'igualtat.
Isaura Navarro,
Diputada EU-L´Entesa al Congres del Diputats

No hay comentarios: