miércoles, 19 de septiembre de 2007

ISAURA NAVARRO EXIGEIX AL MINISTRE CLOS BUSCAR ALTERNATIVES A LA UBICACIÓ DEL DIPÒSIT DE GAS DE VINARÒS

IU-ICV lamenten la manca de transparencia del Govern Central respecte a la tramitació del polèmic projecte

La diputada al congrés per IU-ICV, Isaura Navarro, ha mostrat avui el seu desacord amb les declaracions fetes pel Ministre d’Indústria, Joan Clos, justificant la planta de gas de Vinaròs, al·legant que aquest projecte es tracta d’una aposta “estratègica per a tot l’Estat”.
Per a Navarro “pot ser possible que construir grans dipòsits soterranis siga ara per ara necessari, donada la pròpia falta de polítiques efectives impulsades pel propi Ministeri d’indústria envers l’autonomia energètica, que ens fa ser totalment dependents del subministrament extern d’energies no renovables. Totes les excuses donades per justificar la ubicació no tenen raó de pes suficient per tancar-se en banda i no acceptar el diàleg amb totes les poblacions afectades”.
La diputada d’IU-ICV ha emplaçat al Ministeri d’Indústria, en primer lloc, a buscar junt al sector tauleller castellonenc mesures d’estalvi energètic “ si Castelló consumeix molt de gas, és per la seua indústria, que precisament ha patit de manera especial l’encariment del combustible, i seria la primera afectada en cas de problemes de subministrament, per tal, calen ajunts en I+D per a aconseguir una menor dependència energètica d’energies no renovables, i començar a estudiar la implantació de les renovables i netes en tots els processos productius”.
Seguidament, Navarro ha advertit que el fet que ja existeixca un pou de petroli soterrani en desús en la costa de Vinaròs, no és tampoc justificació “per estalviar uns pocs milions no anem a posar en perill el futur de dos comarques senceres”. I a eixe respecte, la diputada ecosocialista ha remarcat que no és acceptable que aquest tipus d’instal·lacions, com seria la planta terrestre, es pretenga ubicar en zones altament poblades, a pocs metres de localitats importants, sense informar ni als propis pobles potencialment afectats “ el Baix Maestrat, o el Montsià, no són precisament les zones que més gas consumeixen del nostre territori comú, no té cap raonament voler ubicar allí eixes instal·lacions”.
La parlamentària valenciana ha afirmat que no es pot intentar desmobilitzar a la població buscant ara ubicacions aparentment alternatives, que al fi de comptes no suposen cap canvi substancial “ canviar un quilòmetre més o menys prop d’un poble concret la planta de gas, no suposa cap canvi substancial, donat que l’amenaça continua sent la mateixa; i limita tot el potencial creiexement de les localitats d’un bon radi d’acció. Les maniobres d’últim hora semblen simples estratègies per desviar l’atenció, quan la gravetat de l’assumpte radica en la falta de transparència i informació als pobles afectats indirectament, perquè aquests pugueren al·legar en temps i forma. Ara, el primer que caldria és sentar-se a parlar amb els pobles del Baix Maestrat i del Montsià”
La diputada d’IU-ICV ha reiterat que aquest tipus d’instal·lacions, en cas de fer-se, haurien d’ubicar-se en zones d’alta seguritat, allunyades de poblacions, i de zones de gran valor ambiental

No hay comentarios: