lunes, 18 de febrero de 2008

Isaura Navarro: "El PCE s'està allunyant de la realitat"


"El PCE s'està allunyant de la realitat"

ENTREVISTA del diari AVUI: Isaura Navarro Candidata de Bloc-Iniciativa-Verds a València

ALTERNATIVA · "Som els únics que podem evitar el bipartidisme al País Valencià" IU · "Llamazares dóna suport al candidat d'Esquerra Unida per pur formalisme"

Ester Pinter, València

La candidata del Bloc i Iniciativa-Verds per València, Isaura Navarro (València, 1973), advocada de CCOO en excedència, ha estat la diputada al Congrés d'Esquerra Unida del País Valencià durant l'última legislatura. Acaba d'abandonar la formació amb els companys del seu nou partit, Iniciativa del Poble Valencià. És la cap de llista a les generals de la coalició amb el Bloc Nacionalista Valencià i Els Verds-Esquerra Ecologista.

¿Es va sentir estafada quan la direcció d'IU va optar finalment pel candidat afí a la direcció d'EUPV, Antonio Montalbán?

Sabia que a EU no valorarien el meu treball al Congrés perquè no era de la seua corda. Tot i això, no vaig deixar de treballar dur i tant Gaspar Llamazares com la resta del grup parlamentari sí que m'ho han valorat sempre. Que després el consell polític federal d'IU apostara per una altra visió de l'esquerra, la del partit comunista, que només es mira el melic i cada vegada s'allunya més de la realitat, va suposar ja el cop definitiu per abandonar EU, que a hores d'ara s'està quedant amb molt pocs militants.

Uns militants als quals Llamazares donarà suport el pròxim 24 de març en un míting a València mentre Iniciativa per Catalunya, aliada d'IU, hi acudirà per donar-li suport a vostè. ¿No és tot plegat un embolic per als electors?

Gaspar volia donar suport al pacte amb el Bloc, que és pel que ell va apostar políticament. Ara vindrà a donar suport a EU per pur formalisme. La línia política i el treball fet per IU-Iniciativa és el que representen el Bloc i Iniciativa-Verds. La gent que hem deixat EU som els qui vam votar Llamazares com a coordinador general. Ara la seua continuïtat perilla en la pròxima assemblea d'IU. Jo ara em sent més lliure. No depenem de cap partit estatal. Els andalusos, per exemple, ja no ens poden marcar el que hem de votar, com va passar amb el pla Ibarretxe, al qual em dol haver-me oposat.

Ha dit que si surt diputada s'integrarà al grup d'IU. ¿Creu que això agradarà als seus socis del Bloc quan hi ha l'antecedent que, només plantejar-se un pacte amb aquesta formació, van dimitir els candidats?

Ho hem parlat i tenim clar que farem el millor per als interessos dels valencians des de l'esquerra, el valencianisme progressista i l'ecologisme. Si nosaltres som els qui garantim que IU i ICV tinguen grup parlamentari, pense que seria molt interessant estar-hi. Però si considerem que és millor estar al grup mixt o a un altre grup, hi estarem.

Són una coalició que espera els seus millors fruits a les eleccions valencianes del 2011. ¿No hi haurà dilema quan a les europees el Bloc plantegi pactar com sempre amb Convergència i Unió?

Ja es vorà. El que hem de tenir és bona voluntat per arribar a acords. No com a la coalició precedent, Compromís pel País Valencià, on la part que representa la direcció d'EU, que no volia diàleg ni pactar res, hi actuava sectàriament. De tota manera, el Bloc és d'esquerres en la seua majoria. El fet que hagen tingut una aliança en un moment donat no vol dir que s'haja de repetir sempre. Ells tenen relació sobretot amb el Bloc Nacionalista Gallec. Al final l'important és tenir el mateix projecte de país, encara que això no significa que ens acabem fusionant en un mateix partit.

Al País Valencià fa temps que plana l'amenaça del bipartidisme. S'instal·larà definitivament en aquestes eleccions?

Ací els únics que estan dividits són EU, que van sols. Nosaltres anem junts, sumem. Si no es vol que hi haja bipartidisme i que l'escó que jo ocupava fins ara se'n vaja al PP, perquè el PSPV-PSOE no arribarà mai a aconseguir-lo, ens han de votar a nosaltres. Ja va quedar demostrat a les eleccions del 2007. On no va haver-hi Compromís, perquè la direcció d'EU no va voler, va guanyar el bipartidisme.

¿Si repetís com a diputada tornaria a donar suport a Zapatero?

Gratis no. Hauríem de negociar. Hi ha moltes reivindicacions per les quals he lluitat aquesta legislatura i que han quedat pendents. Per exemple, l'alliberament de l'AP7, inversions per recuperar el nostre litoral i el riu Xúquer, un finançament millorable, una arribada de l'AVE respectuosa amb l'entorn. Altres temes serien la convocatòria d'un referèndum sobre l'avortament.

No hay comentarios: