lunes, 11 de febrero de 2008

Isaura Navarro critica el "mal ús" dels fons estatals destinats a la Sanitat i l'"abandó" del sistema públic


La diputada i cap de llista del Bloc-Iniciativa-Verds al Congrés per València, Isaura Navarro, ha criticat hui, amb motiu del Dia Mundial del Malalt, el "mal ús" dels 1.100 milions d'euros de fons estatals destinats a subvencionar les despeses de la sanitat valenciana i ha subratllat que la Comunitat Valenciana és "líder en impagament a les empreses farmacèutiques i subministradores de material mèdic".

"No sabem en què s'ho ha gastat la Generalitat, però és evident que a abonar les factures pendents i a millorar l'atenció sanitària no", ha afirmat en un comunicat. Com a exemple de la "desídia, abandó i paràlisi" del sistema sanitari públic, la diputada ha indicat que l'hospital Arnau de Vilanova de València, que també acull el centre d'especialitats de les comarques de Camp de Túria i Serrans, "va viure recentment una situació patètica en quedar-se sense receptes per a jubilats i remetre els pacients al metge de capçalera".

A més, ha indicat que des d'abril del 2006 hi ha col·locada una tanca que anuncia la construcció d'un aparcament de 1.000 places al mateix hospital valencià, però "per ara la zona només és un immens hangar". Alhora, Navarro ha afegit que un informe elaborat recentment per Farmaindustria xifra en 590 milions d'euros l'import dels deutes de la Conselleria de Sanitat en data 1 de gener del 2007, una quantitat que, segons ha dit, situa la Comunitat Valenciana "al capdavant d'Espanya respecte a deutes sanitaris pendents de pagament".

En esta línia, ha afegit que, segons la Federació d'Empreses de Tecnologia Sanitària, la Generalitat "devia 313 milions d'euros a les empreses de subministrament mèdic el 2005 i només Andalusia se situava per davant amb 395 milions d'euros". "El PP s'ompli la boca de demanar més transferències per a la sanitat valenciana però la realitat és que no sabem què se n'ha fet, de les quantitats globals, més de 6.000 milions d'euros, que transferix anualment el Govern per a gestionar les competències sanitàries transferides", ha manifestat.

La diputada ha demanat al Consell que "done la cara davant de la ciutadania, explique la destinació dels fons transferits i elabore un pla per a abonar els deutes pendents ràpidament". Navarro ha agregat que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat ha dictat al voltant de 100 resolucions judicials contra la Conselleria de Sanitat que "desvelen un deute de més de 200 milions d'euros per impagament de material sanitari".

"És lamentable que els tribunals recorden dia si dia també al Consell que les factures s'han d'abonar durant els dos mesos següents a la data d'expedició dels documents que acrediten la realització del contracte", ha denunciat la diputada ecosocialista.

No hay comentarios: